Ons inzicht omtrent houtkachels is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Zo zouden die houtkachels overlast veroorzaken door uitstoot van fijnstof, waar vooral mensen met problemen met de luchtwegen last van hebben. Dit is geen leugen en een verkeerd gebruik van een houtkachel kan inderdaad voor een slechte uitstoot zorgen, waar bepaalde mensen last van hebben. Echter wordt er vaak in artikelen die hierover gaan, niet gezegd dat je ook op een andere manier kunt stoken, een meer duurzame waarbij mensen met longaandoeningen geen last heven hebben van jouw romantisch vuurtje in huis.
De Zwitserse methode van stoken
Bovenstaande doe je bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat jouw houtkachel voldoet aan de Ecodesign 2022 richtlijnen, of door op de juiste manier te stoken. Dit doe je bijvoorbeeld door de Zwitserse methode te gebruiken. Dit is een manier om houtblokken op te stapelen en aan te steken, waardoor er een ideale verbranding ontstaat. Je doet dit door de houten blokken steeds kruislings op elkaar te leggen, waardoor je een constructie opbouwt die aan een jenga-toren doet denken. Je begint met de dikke blokken en eindigt met de dunnere. Bovenop leg je de aanmaakblokjes, die je vervolgens aan kunt steken. Omdat het vuur van boven naar beneden trekt ontstaat er een vrijwel volledige verbranding en komt er minder rook vrij. Zo kun je de overlast uit jouw openhaard sterk beperken.
Als je een nieuwe houthaard gaat kopen, dan moet je goed op het energielabel letten. Tegenwoordig moeten haarden namelijk voldoen aan de Ecodesign 2022 richtlijnen. Deze richtlijnen focussen zich op de vermindering van de CO2-uitstoot bij het stoken van hout in kachels. De haarden die aan deze richtlijnen voldoen hebben dus een hoog rendement en leveren meer warmte op met minder brandstof. Dat is bijzonder duurzaam.
Let op de richtlijnen
Dit type kachel is ook schoner, waardoor er minder overlast ontstaat door de uitstoot van de houtkachel. Koop je een nieuwe houtkachel, let er dan goed op dat je dit doet bij een specialist die enkel kachels verkoopt die aan deze richtlijnen voldoen.
Ook bij buitenhaarden is het van belang dat deze aan de huidige eisen voldoet en zo duurzaam mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de barbecues van Kamado. Deze BBQ’s zijn door hun robuuste en stoere uiterlijk zeer gewild. Een kamado barbecue is een type houtskoolbarbecue waarmee je niet alleen kan grillen, maar ook bakken, slow-koken, roken en stomen. Hierdoor is een kamado bbq ook erg geschikt voor pizza’s of gerookte gerechten.
Een kamado bbq is meestal gemaakt van keramiek en daarmee ideaal voor houtskool. Houd hier rekening mee wanneer je een formaat kiest. Bedenk ook voor hoeveel mensen je tegelijkertijd wilt barbecueën en kies eventueel voor een kleinere kamado barbecue. Ze verbruiken door hun effectieve vorm weinig brandstof. Hierdoor houden ze veel warmte vast. Zo geniet je ook buiten op een verantwoorde manier.
Naast de Zwitserse methode zijn er andere dingen waar je op kunt letten om zo verantwoord mogelijk te stoten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je hout op een droge plaats bewaart. Hout moet een vochtpercentage tussen de 15 en 20% hebben om geschikt te zijn voor de haard. Je meet het vochtpercentage gemakkelijk met een vochtpercentage meter, die je bij een kachelspecialist kunt kopen. Is het vochtpercentage van je hout te hoog, dan ontstaat er veel rook en dus veel overlast. Let dus goed op dit percentage en zorg ervoor dat je je hout droog houdt.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een elektrische haard, dan heb je totaal geen uitstoot en wel de gezelligheid…