Met het verbod enkele jaren geleden op gloeilampen en de komst van nieuwere technologische ontwikkelingen is het gebruik van LED lampen de afgelopen jaren enorm toegenomen. LED verlichting is vele malen duurzamer dan gloeilampen doordat het wel tot 50.000 uur mee kan, in tegenstelling toe gloeilampen met maximaal 1000 uren. LED lampen zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten, waaronder LED spotjes. Het is heel mooi als sfeerverlichting als je ingebouwde LED spots in je woning hebt hangen en alle draden en overige zaken zijn mooi weggewerkt. Het zelf plaatsen van de LED spotjes is niet zo heel moeilijk en zelf heel goed te doen.
Benodigdheden bij plaatsen van LED spots
Eigenlijk heb je niet zo heel veel nodig. Het belangrijkste is dat je een goede zaag hebt om gaten in het plafond te maken.
• Potlood
• Decoupeerzaag of een gatenzaag, met de juiste diameter.
• Vouwmeter
• Striptang
• De LED spotjes. Vaak is dit een compleet pakket met alle benodigdheden. De normale netspanning is 230 volt. Maar er zijn ook LED spotjes verkrijgbaar met 12 volt. Deze spotjes dienen dan aangesloten te worden op een transformator die het omzet naar 230 volt. Dit is dan meestal bij het pakket meegeleverd.
Het plaatsen
Bepaal eerst de plaats waar je de LED spots wil hangen. In het pakket zit vaak een mal die je kan gebruiken. Mocht de mal er niet inzitten, meet dan heel nauwkeurig de spotjes op. Je kan beter een iets te klein gat maken, die je later groter kunt maken dan een te groot gat, waar je later niets meer mee kunt doen. Teken de cirkels af op het plafond.
Zaag nu de gaten in het plafond. Een gatenzaag is daarvoor ideaal om te gebruiken. Zorg wel dat je de juiste afmeting gebruikt. Druk bij het zagen niet te hard en laat de zaag het werk doen.
Schakel het stroom af, om ongelukken te voorkomen.
Met behulp van een striptang en kroonsteentjes verbind je de elektriciteitsdraad die naar een lichtpunt van de kamer loopt, aan de elektriciteitsdraad van de spotjes. Als je een transformator moet gebruiken, probeer deze dan weg te werken op het plafond, zodat hij mooi weggewerkt is.
Nu kan je de LED spotjes gaan bevestigen in de geboorde gaten. Raadpleeg daarvoor de handleiding, want er zijn verschillende soorten systemen. Meestal is het een klemsysteem.
Schakel de stroom in en als het goed is werken je LED spots. Als je lichtpunt over een dimmer beschikt, test dit dan ook.