Verbouwen is nog nooit zo populair geweest. In dit artikel nemen we je graag mee door te kijken waar moet je op letten tijdens een verbouwing en welke vakmensen tijdens een verbouwing nodig zijn.
Wat heb je nodig als je gaat verbouwen en waar moet je op letten bij een verbouwing?
De vraag wat heb je nodig als je gaat verbouwen is de basis voor je verbouwing. Wat wil je precies gaan doen, waarom en welk budget heb je te besteden? Met andere woorden: je hebt een plan nodig. Of je het nu helemaal zelf gaat aanpakken of je betrekt er vakmensen bij: jij bent straks degene die gaat genieten van het eindresultaat. Laten we voor nu uitgaan dat je in meer of mindere mate vakmensen bij de verbouwing betrekt.
Wat eerst doen bij renovatie?
Nu je weet wat je precies wilt doen kunnen we het plan verder ontwikkelen. Om bij het begin te beginnen: de termen renovatie en verbouwen worden vaak door elkaar gehaald. In de bouwwereld is er een verschil tussen renovatie en verbouwen. Daarnaast helpt dit onderscheid je in het maken van keuzes in de verdere stappen.
Een renovatie is het (gedeeltelijk) vernieuwen en weer bruikbaar maken. Denk hierbij aan het vervangen van een keuken. Bij een renovatie gaat het om modernisering waarbij er geen (grote) bouwkundige wijzigingen plaatsvinden. Om hetzelfde voorbeeld te gebruiken als eerst: diezelfde keuken wordt niet alleen vervangen, maar ook verplaatst naar de nieuwe aanbouw. Nu met een grote bouwkundige wijziging noemen we het een verbouwing.
Om de vraag te beantwoorden: wat eerst doen bij renovatie is het belangrijk om op zoek te gaan naar partijen die zich specialiseren in renoveren en niet alleen in nieuwbouwprojecten.
Waar te beginnen met verbouwen?
Een verbouwing kan groots en ingrijpends zijn dus waar te beginnen met verbouwen?
Wanneer je weet wat je wensen zijn en wat je graag wilt aanpakken dan kan je kijken welke vakmensen je bij het project moet betrekken. Denk ook na over wat je zelf wilt gaan doen. Wie is er verantwoordelijk voor de vakmensen tijdens een verbouwing? Ga je alles zelf regelen dan ben jij vaak die persoon, maar betrek je er een aannemer bij dan zal hij deze coördinerende rol op zich nemen.
Welke vakmensen werken mee aan verbouwing?
Dit is mede afhankelijk van hoe complex en groots de verbouwing zal worden. Daarnaast hangt het er ook van af of je zelf je handen uit de mouwen wilt steken of dat je liever alles uitbesteed.
Dus welke vakmensen werken mee aan verbouwing? De meest belangrijke partijen zullen de architect en de aannemer zijn. Het werk van een architect zit vooral in de voorbereidende fase waarin hij zorgt voor een ontwerp van de verbouwplannen volgens je wensen (en budget), maar ook eventuele bouwvergunningen regelt. De aannemer is voornamelijk betrokken bij de uitvoerende fase van de verbouwing waarin verantwoordelijk is voor de realisatie van de verbouwing, maar ook alle vaklieden aanstuurt die hiervoor nodig zijn.
Voor sommige verbouwingen zullen niet beide specialisten nodig zijn. Dus wat heeft de voorkeur? Met verbouwen architect of aannemer kiezen? Dit kan ook een aannemer met architect zijn waarbij beide partijen samenwerken. Voor een kleine verbouwing waarin je precies weet wat er moet gebeuren is het niet nodig om een architect erbij te betrekken. Denk hierbij aan het plaatsen van een nieuwe keuken. Om de keuze te maken of je met verbouwen architect of aannemer kiest is het goed na te gaan wat van meerwaarde kan zijn. Een architect kan met je meedenken bij grote bouwkundige veranderingen en je hierin adviseren. Daarnaast levert hij ook de bouwtekeningen voor de aannemer. De aannemer met architect nemen je hierbij ook al het werk uit handen. Dit heeft ook impact op je budget, want de kosten architect verbouwing komen erbij. Meestal werken architecten met een uurtarief waarin je kan afstemmen wat een architect oppakt. In sommige gevallen zijn er ook aannemers die een architect in dienst hebben waardoor kosten architect verbouwing lager kunnen uitpakken.
Wanneer het gaat om een kleine verbouwing waarbij zowel geen architect als aannemer betrokken is dan is het belangrijker om stil te staan bij de vraag welke vakmensen werken mee aan verbouwing. De aannemer heeft naast een uitvoerende rol ook een coördinerende rol. Deze heeft vaak vaste partijen waarmee hij samenwerkt wat de communicatie efficiënter maakt, maar er ook voor zorgt dat alle werkzaamheden op elkaar zijn afgestemd (handig wanneer je met een strakke planning werkt). Wanneer je hiervoor zelf losse partijen gaat aansturen dan ben je zelf verantwoordelijk voor de aansturen van de vakmensen tijdens een verbouwing.
Vakmensen verbouwing benaderen
Nu we weten wat er gedaan moet worden en door wie is het belangrijk om vakmensen te gaan benaderen. Het snelst is online de zoekterm ‘vakmensen verbouwing benaderen in te typen. Hiermee krijg je waarschijnlijk het meest volledige overzicht. Persoonlijk vind ik het ook fijn om ter aanvulling in mijn omgeving te informeren naar ervaringen met partijen. Dus in plaats van alleen ‘vakmensen verbouwing benaderen’ vraag eens rond naar positieve en minder positieve ervaringen in je omgeving.
Welke vragen moet je stellen aan een aannemer?
Nog voordat je het gesprek aangaat met een aannemer is het belangrijk dat je zelf weet wat je wilt gaat doen, op welk termijn, wat de prioriteiten zijn (kan je bijvoorbeeld een wens later laten uitvoeren mocht de offerte hoger uitvallen dan verwacht) en wat je verwachtingen zijn van de aannemer. Dit is niet alleen voor jezelf belangrijk, maar wanneer een aannemer begrijpt wat voor jou belangrijk is kan hij je ook beter adviseren en waarschuwen voor mogelijk valkuilen.
Welke vragen moet je stellen aan een aannemer bij een eerste gesprek?
o De offerte: is deze vrijblijvend en kosteloos?
o Zijn mijn wensen en planning realistisch?
o Met welke vakmensen werkt de aannemer samen? Ondanks dat de aannemer verantwoordelijk is voor de vakmensen tijdens een verbouwing is het fijn om te weten of hij zaken zal uitbesteden aan andere partijen of alles zelf zal uitvoeren.
o Welke materialen worden er gebruikt?
o Is er een vergunning nodig?
o Welke garanties biedt de aannemer? Daarnaast waar moet je op letten bij een verbouwing en de oplevering ervan? Maak hierover duidelijke afspraken.
Welke vragen moet je stellen aan een aannemer bij een vervolggesprek?
Ik ga ervan uit dat je na het eerste gesprek een offerte hebt ontvangen en deze goed doorneemt. Vervolgvragen die je kan stellen:
o Wat moet ik aanbetalen en wat zijn de betalingstermijnen?
o Hoe houden we tijdens de verbouwing contact? Dit lijkt een overbodige vraag, maar het is belangrijk om vooraf aan de verbouwing en tijdens nauw contact te houden en te kijken. Mochten er toch eventuele misverstanden zijn ontstaan in het precies dan kom je daar zo snel mogelijk achter.
Iedere verbouwing en renovatie zal anders zijn. Waar de één erg complex is en meerdere partijen bij betrokken zullen zijn, zal het bij de ander misschien gaan om een simpele ingreep die door één specialisme afgehandeld kan worden. Hopelijk hebben we je richting kunnen geven met waar moet je op letten bij een verbouwing en welke vakmensen tijdens een verbouwing betrokken kunnen zijn.