Metalen zijn waardevolle grondstoffen en dit is ook te merken aan de redelijk stabiel blijvende ijzer of koper prijs. Oude metalen kunnen bovendien worden gerecycled. Er is nog steeds een constante vraag naar deze grondstoffen en recycling biedt dan uitkomst als een milieuvriendelijke oplossing om aan deze vraag te voldoen. Benieuwd naar de mogelijkheden van het recyclen van oude metalen? Bekijk dan onderstaande informatie.
Hoe wordt oud ijzer recycled?
Oude metalen, zoals ijzer en koper, worden op speciale locaties ingezameld. Je kunt oude metalen verkopen bij een handelaar voor de actuele ijzer of koper prijs. Na de inzameling zijn er twee recycling opties: hergebruik of omsmelting. Hergebruik betreft voornamelijk metaalproducten zoals platen of balken. Als de metalen niet meer herbruikbaar zijn, worden ze omgesmolten zodat er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. De oude metalen worden dan versnipperd en op hoge temperaturen in hoogovens gesmolten. Dit gesmolten metaal wordt vervolgens gefilterd en weer gekoeld en omgevormd.
Wat mag er niet in het oude metaal zitten?
Als je oude metalen inlevert en/of verkoopt, mag hier geen chemisch afval in zitten. Dit is vaak het geval bij televisies of lampen. Ook is de ijzer of koper prijs die je ontvangt afhankelijk van de staat van het aangeleverde metaal. Als er nog onderdelen gescheiden moeten worden, bijvoorbeeld kunststof zadels of handvatten, zal de geboden prijs lager zijn dan als je een ”puur” ijzeren of koperen product aanlevert. Het recyclen van metaallegeringen is ook vaak wat gecompliceerder. Er zijn uitzonderingen zoals brons (koper en tin) en messing (koper en zink). Niet herbruikbaar magnalium (aluminium en magnesium) is echter wel moeilijk te recyclen. Veel motorblokken zijn hier bijvoorbeeld van gemaakt. Hier is een circulaire oplossing beter, waarbij de gebruikte motoren weer teruggaan naar de fabriek waar specialisten er mee aan de slag gaan.
Wat is de koper prijs?
Als je oude metalen wilt verkopen, ben je natuurlijk benieuwd naar de opbrengst. De prijs van oud ijzer en andere metalen is afhankelijk van de actuele economische omstandigheden en vraag & aanbod. De voorraden van de meeste metalen zijn momenteel enorm gedaald, waardoor de prijzen flink zijn gestegen. Koper is nu erg gewild. De koper prijs wisselt echter continu en er is dus geen vaste prijs aan te geven. De actuele prijzen voor oud koper worden vaak op basis van de LME-koersen voor nieuwe metalen bepaald. Het overzicht toont de koper prijs per kilo en geeft ook een handige indicatie of de waarde van koper stijgt of daalt. Hiernaast kun je ook voor de volgende metalen een mooie prijs ontvangen: ijzer, zink, RVS, lood en aluminium.
Denk dus niet bij je voorraadje schroot dat dit niks waard is en gooi het niet zomaar weg.
Het kan je namelijk nog flink wat opleveren: van je oude fiets en wasmachine tot kranen en leidingen. Vraag dus altijd bij een handelaar eerst na wat je oude metalen nog waard zijn.