Wanneer je zelf niet zo’n ervaren klusjesman bent, kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen verschillende soorten boormachines. Zo heb je de drilboormachine en de algemene cq. standaard boormachine, maar kun je ook kiezen voor een boorhamer of klopboormachine. Met name de laatste twee soorten, kiezen voor een boorhamer of klopboormachine, blijken lastig uit elkaar te houden zijn. Hoe zit dit precies? Welke boormachine heb ik nodig voor een specifieke klus? Een klopboormachine of een boorhamer?
De boorhamer: kenmerken en bruikbaarheid
Als je je afvraagt welke boormachine voor welke klus je kun gebruiken, is de boorhamer een type boormachine dat je in overweging kunt nemen. Als je moet kiezen uit verschillende soorten boormachines, ga er dan vanuit dat een boorhamer de beste keuze is als je een zwaardere klus of een groot project wilt uitvoeren. Een boorhamer is sterker en efficiënter dan een klopboormachine. Boorhamers werken met en zuigersysteem, waarbij een luchtbel wordt gecomprimeerd. Hierdoor ontstaat een zeer krachtige slag, die sterker is dan van een klopboormachine. Zware klussen, zoals boren in beton, moet je echt met een boorhamer uitvoeren. Realiseer je hierbij dat de boorhamer zelf het werk moet doen: je moet de boormachine dus niet te hard aandrukken. Je zult merken dat, als je je afvraagt welke boormachine heb ik nodig, de boorhamer je gaat helpen om zware materialen als beton of een dikke muur te doorboren.
De klopboormachine: voor uiteenlopende lichtere klussen
Een tweede optie als antwoord op de vraag welke boormachine voor welke klus je gebruiken kunt, is de fameuze klopboormachine. Dit is een standaard boormachine die op een andere manier werkt dan de boorhamer. En klopboormachine als een van de verschillende soorten boormachines werkt niet op luchtkracht, maar mechanisch. Bij een klopboormachine schuiven er twee geribbelde platen over elkaar. Doordat via groeven een trillende beweging ontstaat, gaat de boor zijn werk doen. Dit geluid en effect worden ook wel aangeduid als ‘hameren’. Een klopboormachine is met name geschikt als boormachine, wanneer je hout wilt doorboren, metaal, stenen, dunne muren of kunststof materialen. Ben je van plan om door beton heen te gaan boren, dan heb je geen klopboormachine nodig maar absoluut een boorhamer. Let hier goed op, want als je met een klopboorhamer op een betonvloer of muur in gaat boren, heb je grote kans dat je de boormachine sloopt of dat deze defect raakt. Ten slotte: let bij beide typen boormachines goed op de boren die je gebruikt: kies voor geschikte boren van hoge kwaliteit. Zo blijven jouw boren heel en hoef je niet telkens nieuwe boortjes te halen.