Het verwijderen of strippen van verf, van welk type oppervlak dan ook, is zelden een gemakkelijke klus. Elk oppervlak neemt verf anders op en elk type verf reageert anders op die oppervlakken. Voeg omgevingsomstandigheden toe en het verwijderen van verf vereist wat kennis en, meestal, wat energie om dit te bereiken. Al jarenlang vertrouwen de meeste professionele schilders en doe-het-zelvers op verfafbijtmiddelen op chemische basis. Hoewel ze goed werk kunnen leveren, zijn veel ervan ook zeer giftig voor mens en milieu. Onjuist gebruik van chemische strippers kan schade aan de longen, de hersenen, het zenuwstelsel en de huid veroorzaken.
Een van de grootste boosdoeners en potentieel dodelijke chemicaliën in verfafbijtmiddelen is methyleenchloride. Grote bouwmarkten hebben producten die de chemische stof bevatten uit hun schappen gehaald, maar het is nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar. Voordat je verf gaat verwijderen, moet je de tijd nemen om de etiketten op commerciële verfafbijtmiddelen te lezen. Naast methyleenchloride zijn er ook actieve ingrediënten die potentieel gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zoals tolueen, methanol en aceton.
Er zijn minder giftige verf verwijderaars op de markt. Als je ervoor kiest om een op chemicaliën gebaseerde stripper te gebruiken, kies dan een pastaformule die minder vluchtig en giftig is omdat deze minder dampen produceert dan een vloeibare formule. Lees de instructies zorgvuldig door en draag altijd beschermende kleding, inclusief een veiligheidsbril, handschoenen en een masker.
Op soja gebaseerde gel verfverwijderaars
Verfverwijderaars op basis van soja bevatten methylsojaat, een methylester die wordt gedestilleerd uit sojaolie. Dit biobased oplosmiddel is veel duurzamer en milieuvriendelijker dan producten op petroleumbasis. Het bevat weinig vluchtige organische stoffen, is slecht ontvlambaar en bevat geen chemicaliën die de ozonlaag aantasten.
Deze gels op sojabasis zijn veilig te gebruiken op hout, beton en metaal en werken effectief, maar het duurt iets langer om de verf van het oppervlak te verwijderen. Het product wordt aangebracht met een kwast en moet enkele uren op het verfoppervlak blijven zitten. Hoe langer een afbijtmiddel op basis van soja op de verf blijft, hoe gemakkelijker de uiteindelijke verwijdering zal zijn.
Op citrus gebaseerde verfverwijderaars
Op citrus gebaseerde verfafbijtmiddelen bevatten terpenen, organische verbindingen afgeleid van planten, meestal sinaasappels. Een ander voorbeeld van een terpeen dat wordt gebruikt bij het verwijderen van verf is terpentijn geproduceerd uit dennenhars. Op citrus gebaseerde verwijderaars hebben meestal een sinaasappel- of citrusgeur en werken, net als gels op basis van soja, langzamer bij het verwijderen van verf dan sterke chemicaliën. Ze zijn veilig te gebruiken op elk geverfd of gelakt oppervlak. Hoewel deze strippers biologisch afbreekbaar zijn, bevatten ze nog steeds enkele schadelijke chemicaliën en moeten ze op de juiste manier worden weggegooid.
Handmatige verfverwijdering
Het overslaan van elk type verfafbijtmiddel lijkt misschien de meest niet-giftige methode om verf te verwijderen. Helaas zijn er nog steeds enkele gevaren van de verf zelf, vooral loodverf in oudere huizen.2 Als je ervoor kiest om verf handmatig te verwijderen, draag dan altijd een masker, een veiligheidsbril en andere beschermende kleding. Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om verf handmatig te verwijderen.
- Verf wegschrapen: Het gebruik van een plastic of metalen verfkrabber is effectief bij het verwijderen van afbladderende verf, maar moet voorzichtig worden gebruikt om beschadiging van het oppervlak onder de verf te voorkomen.
- Gebruik een heteluchtpistool: Een heteluchtpistool kan worden gebruikt om verf los te maken tot het uiteindelijk gaat bubbelen, waardoor schrapen gemakkelijker wordt.
- Wegschuren: het gebruik van een elektrische schuurmachine of het handmatig verwijderen van verf met schuurpapier vereist geduld en vaardigheid. Zorg ervoor dat je niet te diep schuurt, anders worden de oppervlakken permanent ontsierd.