DIY projecten met multiplex

De leukste DIY projecten met multiplex

Eén van de mooiste materialen dat je in de bouwmarkt vindt is multiplex. Het is verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes, heel makkelijk te bewerken, en te gebruiken voor duizend en één klusprojecten.

Multiplex is gemaakt van dunne lagen geschaafd hout. Elke nieuwe laag ligt onder een haakse hoek op de vorige laag, waardoor het materiaal heel sterk is en nauwelijks verbuigt. Het is vrij licht, en door het gebruikte materiaal goedkoop. Je kunt het snel verzagen met een decoupeer- of cirkelzaag, en het is uitstekend om te verlijmen en te schroeven.

Geweldig spul om iets voor thuis mee te klussen dus! Wat kan je allemaal maken van multiplex?

Planken en wandkastjes

Een gezaagd stuk multiplex is direct te gebruiken als plank in de woonkamer of keuken. Bevestig twee dragers in de muur, en je hebt zojuist meer opslagruimte gekregen! Maar waarom daar stoppen? Bouw een netwerk van horizontale en verticale planken met een grillige vorm. Monteer er met scharnieren deurtjes in, en je hebt een bouwwerk va hangende opslagkasten.

Een gereedschapskist voor in de moestuin

Het meeste multiplex is gevoelig voor vocht, dus dit is niet een toepassing waar je meteen aan zou denken. Toch kan het. Gebruik watervast multiplex van hardhout of goed gebeitst blank multiplex. En je maakt binnen een handomdraai een stevige kist om je tuingereedschap te beschermen tegen weer en wind.

Een TV-kast

Multiplex is ideaal om zo’n lage kast te maken waar je een TV op zet. Goedkoop, snel in elkaar te zetten, en stevig. Laat het blank of lak het in een leuke kleur. Hier staat je TV jarenlang prima!

Banken

Geen zin om honderden euro’s uit te geven aan extra banken? Van multiplex zaag en schroef je voor een prikkie een bank in elkaar die tegen een stootje kan. Mooie kussens erop en klaar is je nieuwe zit- en ligplek. Gebruik waterbestendig multiplex en je hebt een loungeset voor buiten.

Een praktisch tafeltje

Combineer een blad van multiplex met stevige latten, en je hebt een werktafeltje of een bureautje. Als je handig met scharnieren werkt, kan je zelfs iets maken dat je tegen de muur van je atelier of klusruimte kan terugklappen. Over praktische ruimte-indeling gesproken!