Denim is een van de beste opties als je overweegt om groene isolatie te gaan gebruiken. Hoewel we denim meestal associëren met spijkerbroeken en jassen, zal het je misschien verbazen te horen dat het ook verschillende delen van je huis kan isoleren. Denim Isolatie is gemaakt van versnipperd denim uit kleding en andere bronnen.
Dit milieuvriendelijke materiaal wordt geleverd in matten, net als glasvezelisolatie. Het is echter niet zo irriterend. Denim is ook schimmelbestendig en biedt een uitstekende isolatiewaarde. Niet alleen dat, maar het werkt ook heel goed op plaatsen waar andere soorten isolatie niet werken. In dit artikel leer je alles over denim isolatie, hoe het wordt geïnstalleerd en of het wel of niet geschikt voor je is.
Is denim een goed isolatiemateriaal?
Denim Isolatie is goed omdat het tal van voordelen biedt, zoals milieuvriendelijk, een betere isolatiewaarde dan glasvezel en eenvoudig te installeren. Bovendien veroorzaakt spijkerstof isolatie geen ademhalingsproblemen, waardoor het veiliger is dan andere isolatiematerialen. Het verbetert ook de akoestische isolatie voor het opnemen van geluid. Hier is een gedetailleerd overzicht van elk van deze voordelen:
- Denim is een van de meest milieuvriendelijke soorten isolatie, er zijn veel vormen van groene isolatie, maar denim is een van de beste. Het maakt niet alleen gebruik van gerecyclede materialen, maar het kan ook voor veel andere doeleinden worden hergebruikt. Als gevolg hiervan kan denim isolatie de ecologische voetafdruk en de impact die je hebt op de omgeving aanzienlijk verminderen.
- Het biedt een R-waarde variërend van 13-19- dit isolerende vermogen maakt het een uitstekende keuze. Bovendien is het bestand tegen schimmel, meeldauw en rot, waardoor het een uitstekende keuze is als je in een huis woont met oud hout of metaal.
- Spijkerstof isolatie is moeiteloos te installeren, het wordt geleverd in matten. Het is stevig, dus het zal niet uit elkaar vallen in je handen of uit zijn plaats zakken. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het gebruik van grote hoeveelheden schroeven, spijkers en lijm.
- Je zult geen ademhalingsproblemen hebben zoals bij glasvezelisolatie: denim laat geen kleine stukjes in de lucht los. Alle spullen die van denim isolatie afkomen, zijn dus veilig te hanteren zonder speciale uitrusting, handschoenen, enz. Het zal ook niet uit elkaar vallen en later ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals andere vormen van isolatie dat kunnen doen.
- Denim biedt tot 30% betere akoestische isolatie, als resultaat hoor je je buren, wind, regen, sneeuw en andere harde externe geluiden niet zo goed als met de meeste andere vormen van isolatie. Het is ook ideaal voor mensen met geluiddichte ruimtes voor bijvoorbeeld opnames.
Nadelen van denim isolatie
De nadelen van denim isolatie zijn de hogere prijs en het feit dat het niet zo gemakkelijk verkrijgbaar is als de meeste andere vormen van isolatie. Dit zijn de nadelen waarmee je rekening moet houden voordat je denim isolatie aanschaft:
- Denim is een stuk duurder dan glasvezel, hoogwaardige denim isolatie kost tot twee keer zoveel als glasvezel. Het is dus aan jou om te beslissen of het alle eerder genoemde voordelen waard is; de langere levensduur is ook het overwegen waard.
- Het biedt enkele installatie-uitdagingen. Hoewel de meeste mensen de voorkeur geven aan de stijfheid van denim isolatie als het eenmaal is geïnstalleerd, kan het in de eerste plaats een uitdaging zijn om het te installeren. Het is veel moeilijker te snijden dan de meeste soorten isolatie, om nog maar te zwijgen van het feit dat het niet zo flexibel is. Deze robuustheid betekent dat je moeite kunt hebben om het in krappe ruimtes te plaatsen.
- Denim Isolatie is niet zo algemeen verkrijgbaar als isolatie van schuim, glasvezel en cellulose. Dit probleem is mogelijk niet van toepassing als je in een grote stad woont. Voor degenen die wat verder van en stad wonen, kan het echter een uitdaging zijn om voldoende hoogwaardige denim isolatie te kopen om het hele huis te isoleren.
- Denim Isolatie is moeilijk te knippen maar gemakkelijk te hanteren. Het valt niet uiteen in brokken of pluizige stukjes. Het is ook bestand tegen regen, wind en aardbevingen. De voordelen wegen dus ruimschoots op tegen de nadelen voor degenen die de voorkeur geven aan duurzame, milieuvriendelijke isolatie.
Hoe wordt denim isolatie geïnstalleerd?
Denim Isolatie wordt met behulp van dit proces geïnstalleerd:
- Reinig het oppervlak en verwijder oude isolatie, installeer nooit denim isolatie over afgebladderde bestaande isolatie. Het zal niet houden en biedt ook niet de nodige isolatie opening om optimale warmte, vochtbestendigheid en geluidsreductie te garanderen.
- Laat het oppervlak volledig drogen voordat je de isolatie aanbrengt.
- Kies tussen 38 cm en 41 cm isolatiemateriaal knip het op maat), denim isolatie komt zelden in andere maten, dus het kan zijn dat je het moet inkorten. Sommige bedrijven bieden geperforeerde denim aan om aan te passen aan het huis. De isolatiematten moeten de randen aan beide zijden, de boven- en onderkant raken.
- Knip indien nodig de overtollige stukjes spijkerstof bij. We raden aan om de bijgesneden stukken rond ramen en andere openingen te gebruiken die niet zoveel vierkante meters nodig hebben. Ook mag de isolatie niet vouwen of kreuken, dit zijn vaak tekenen dat er te veel materiaal is gebruikt!