Wanneer u een nieuw huis laat bouwen, kan er helaas van alles misgaan. Bent u verantwoordelijk voor schade door brand, water of storm tijdens het bouwen van het huis? In het artikel hieronder leggen we u graag uit hoe dit zit.
Aannemer aansprakelijk voor schade tijdens de bouw
Het juiste moment voor het afsluiten van een woonverzekering is wanneer de bouw van het huis is voltooid en u de sleutels in ontvangst genomen hebt. Vanaf dat moment bent u verantwoordelijk voor het huis en dient u in elk geval te beschikken over een opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan het huis zelf door brand, water, storm of inbraak. Let op: het betreft hier alleen schade aan het huis zelf, dus niet aan de spullen die erin staan. Daarvoor moet u een aparte inboedelverzekering afsluiten. Zolang de aannemer nog bezig is om het huis te bouwen, is hij verantwoordelijk voor schade en zal hij dus zelf daarvoor een verzekering moeten afsluiten.
Een woonverzekering afsluiten voor uw huis
We hadden het hiervoor al over verschillende verzekeringen zoals een opstal- en inboedelverzekering. Wanneer u een woonverzekering afsluit, zijn beide onderdelen gedekt door dezelfde verzekering. In de meeste gevallen bestaat de woonverzekering daarnaast ook nog uit een aansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn dus eigenlijk drie verzekeringen in één. Hoewel de laatste twee niet verplicht zijn, kunt u ze eigenlijk niet missen. Wanneer u schade heeft door storm, brand, water of inbraak, kunt u bovendien alles snel gemakkelijk online bij één verzekeraar regelen. Dat is wel zo handig.
Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?
Net zoals een inboedelverzekering, is een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk onmisbaar. Stel, u gaat op visite bij u nieuwe buren om kennis te maken. Tijdens het koffie drinken laat u per ongeluk uw kop koffie op de laptop van de buurman vallen. Dat is geen goed begin van de kennismaking, maar gelukkig voor uzelf en voor de buurman wordt de schade vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering. Ook wanneer één van uw kinderen per ongeluk een bal door de ruit schopt, is dit gedekt door de verzekering.
Online premie berekenen voor woonverzekering
De meeste verzekeraars bieden u de mogelijkheid om via hun site de premie voor uw verzekering te berekenen. Deze hangt onder andere af van waar het huis staat, wat voor type huis het is, hoeveel personen er wonen en of het huis voorzien is van een rieten dak. Dit laatste is zeer brandgevoelig, waardoor de premie stijgt. Goed vergelijken van de verschillende verzekeraars loont zeker de moeite. De verschillende premies kunnen qua hoogte redelijk uiteenlopen, evenals de bijbehorende voorwaarden. Krijgt u uw spullen bij schade bijvoorbeeld vergoed naar nieuwwaarde of naar dagwaarde? Dat is een groot verschil en kan een premie doen stijgen of juist dalen. De goedkoopste woonverzekering hoeft niet persé de beste te zijn voor uw situatie. Neem ruim de tijd om te vergelijken, voordat u daadwerkelijk de verzekering afsluit.
Aanvullende clausules voor glas, elektronica of waardevolle spullen
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een redelijk bedrag aan elektronica in huis. Denk hierbij aan laptops, tablets en smartphones. Ga daarom na of dit onder de inboedelverzekering valt.