De vingerlas techniek is een veelgebruikte techniek in de bouw en houtbranche voor het aan elkaar verbinden van houtsneden. Deze techniek valt onder de noemer lassen, een methode die doorgaans wordt gebruikt voor het verbinden van diverse metalen door gebruik van hitte. Bij de vingerlas techniek komt geen warmte te passen, toch worden de twee losse delen naadloos met elkaar verbonden en is de verbinding ijzersterk. De verbinding ziet eruit als vingers die in elkaar schuiven. Wat is de vingerlas techniek precies en welke voordelen biedt het?
Waarvoor gebruikt?
De vingerlas techniek is een methode die wordt gebruikt om een houtverbinding van twee verschillende stukken hout te realiseren. Deze twee stukken hout passen naadloos in elkaar. Deze houtverbinding tussen de twee losstaande stukken hout wordt gemaakt doordat in elke stuk hout aan het uiteinde frees figuren wordt gemaakt. De twee in elkaar passende frees figuren hebben een vorm van een vinger, vandaar de naam vingerlas. De vingerlas techniek biedt op zichzelf al een ijzersterke verbinding, maar vaak wordt de verbinding nog verlijmd waardoor er een extra sterke en stabiele verbinding ontstaat. De vingerlas techniek wordt door bedrijven veelvuldig toegepast in diverse bouwprojecten, het voldoet namelijk aan de gespecificeerde, internationale standaard (DIN 68140). Dit certificaat geeft aan dat je er altijd zeker van zijn dat de twee stukken bewerkt hout naadloos op elkaar aansluiten.
Voordelen vingerlas techniek
De vingerlas techniek biedt verschillende voordelen. Een van de eerste voordelen is dat je er van op aan kunt dat de houtverbinding altijd stabiel, stevig en kwalitatief goed is. Ook mag je er vanuit gaan dat de houtverbinding kaarsrecht is. Je ziet dan ook vaak dat bij kozijnen, ramen en deuren de vingerlas techniek wordt toegepast. Ook heeft het toepassen van de vingerlas techniek als voordeel dat de natuurlijke spanning van het hout wordt verminderd. Dit heeft als gevolg dat het hout minder snel zal uitzetten of kromtrekken. Het hout behoudt door toepassing van de vingerlas techniek ook op lange termijn haar kwaliteiten. Daarnaast is deze techniek ook nog eens bijzonder duurzaam. En daardoor past deze methode ook goed in de tijd waarin er veel aandacht is voor het milieu en duurzaam ondernemen. Door gebruik van de vingerlas techniek kan namelijk ook resthout worden gebruikt. Resthout wat langer is dan 20 cm kan door middel van deze techniek weer opnieuw worden ingezet. Daarnaast kunnen er ook verschillende soorten houten met elkaar worden verbonden. Dit heeft als gevolg dat op kostbaar hout zoals hardhout kan worden bespaard. Als laatste voordeel kan het efficiënter met hout omgaan worden genoemd. Zeker voor bedrijven is deze kostenbesparing voordelig. Zo heeft de vingerlas techniek vele voordelen.