isolatiemateriaal duurzaam

Duurzame isolatiematerialen

Groen wonen en duurzaam leven – het is voor veel mensen belangrijker dan ooit. Ook in de keuzes die consumenten maken bij de bouw en inrichting van de woningen zien we dat terug. Het gebruik van FSC-gecertificeerd hout, groendaken, duurzame isolatiematerialen, hoogrendementsglas, en natuurlijk groene stroom zijn een paar voorbeelden.

Isoleren met duurzame isolatiematerialen

En waar een woning vroeger standaard met PUR, piepschuim en andere kunststoffen werd geïsoleerd, kiezen steeds meer woningbezitters nu voor duurzame isolatiematerialen. Welke duurzame isolatiematerialen bestaan er, hoe goed isoleren ze, en wat zijn hun voordelen voor de planeet?

Houtvezelisolatie

Dit is een duurzaam isolatiemateriaal dat afkomstig is van houtzagerijen. Het is in feite een afvalproduct, dat anders tot plaatmateriaal zou worden verwerkt of zou worden verbrand. Houtvezel komt uit bossen die duurzaam beheerd worden en scoort daardoor vrij goed op duurzaamheid.

ecologisch isolatiemateriaal

De houtvezels worden gereinigd en zachter gemaakt, waarna en platen van worden geproduceerd. Die zijn makkelijk bewerkbaar en kunnen dus handig ingezet worden voor woningisolatie. Ze leveren de beste resultaten als muurisolatie. Houtvezel is niet goed toepasbaar op vochtige plaatsen. Houtvezelplaten hebben een isolatiewaarde van 0,036 w/mK tot 0,047 w/mK.

Katoenisolatie

Het katoen dat gebruikt wordt voor woningisolatie is afkomstig van gerecyclede kleding en ander textiel. Dat is op zich mooi, maar bij de teelt van katoen worden veel pesticiden en chemische middelen gebruikt. Ook om het rest katoen bruikbaar te maken voor isolatie worden chemische stoffen gebruikt om brand en rot tegen te gaan. Daarom heeft deze vorm van isolatie een hogere milieu-impact dan sommige andere duurzame isolatiematerialen, bijvoorbeeld vlas en hennep.

Katoen platen zijn flexibel en vochtregulerend. Ze bieden een uitstekende warmte- en geluidsisolatie. Deze platen leveren de beste resultaten als ze gebruikt worden om daken, plafonds en vloeren te isoleren. Dit materiaal bezit een isolatiewaarde tussen de 0,039 en 0,042 w/mK.

Hennepisolatie

Dit is één van de meest gehypete ecologische isolatiematerialen, waarschijnlijk omdat hennep een gunstige reputatie heeft in de alternatieve scene. Hennep isolatie is erg duurzaam, omdat de hennepplant snel groeit en zonder pesticiden of bemesting geteeld wordt. De plant neemt bovendien koolstofdioxide op uit de lucht, en de teelt is dus gunstig voor het klimaat.

Versnipperde delen van de hennepplant worden gereinigd, samengeperst en gebruikt in de vorm van zachte, flexibele platen. Die leveren een goede warmte- en vooral geluidsisolatie en werken vochtregulerend. De platen kunnen in principe voor elke vorm van woningisolatie ingezet worden. De isolatiewaarde van hennep is 0,038 – 0,042 w/mK.

Vlasisolatie

Nog een snel groeiend en bekend cultuurgewas is vlas, de plant waar linnen van wordt gemaakt. Ook vlas wordt nu verbouwd om er een duurzaam isolatiemateriaal van te maken. Bij de teelt van vlas worden iets meer bestrijdingsmiddelen gebruikt dan bij die van hennep, waardoor het een lagere ecologische score heeft. Wel gaat isolatie van vlas bijzonder lang mee, tot wel een eeuw. En verder is vlas aanzienlijk minder brandbaar dan de meeste andere ecologische isolatiematerialen.

Net als bij hennep worden de houtachtige delen van de plant schoongemaakt en tot een flexibele plaat verwerkt. Vlas platen leveren een goede temperatuur- en geluidsisolatie en hebben een zekere vochtregulerende werking. Ze leveren de meeste meerwaarde als ze worden gebruikt als dak- en vloerisolatie. Dit materiaal heeft een isolatiewaarde van 0,037 tot 0,039 w/mK.