Wanneer je je woning gaat verbouwen en je geen of weinig ervaring hebt met klussen, kun je allerlei fouten maken. Fouten die verklaarbaar, maar tegelijk ook onnodig zijn. Wat zijn eigenlijk de 5 grootste valkuilen die er zijn als je je woning gaat verbouwen? In dit artikel zetten we ze op een rijtje. Doe er je voordeel mee en leer van de fouten van je voorgangers!
1. Schat de kosten goed in
Veel mensen realiseren zich niet dat verbouwen vaak meer kost dan vooraf geraamd. Ze verbouwen bijvoorbeeld hun keuken, maar vergeten dat daarom ook leidingen en elektra aangepast moeten worden. Ga je iets verbouwen, reken dan voor de zekerheid altijd 10 procent aan kosten extra dan de kosten die je feitelijk beraamd. Zo kom je niet tijdens een verbouwing in de financiële problemen. Een tip: verkoop eventueel de spullen die je eruit sloopt op Marktplaats of laat ze gratis door iemand afhalen. Dat levert je weer wat extra centen op!
2. Maak een goede en overzichtelijke planning
Belangrijk bij thuis klussen is om alle werkzaamheden goed in te plannen. Ga je bijvoorbeeld een nokverhoging of dakkapel plaatsen en heb je asbest in het dak, dan moet je goed letten op de volgorde van werkzaamheden en op wat er allemaal moet gebeuren. Zo moet er een steiger, zullen de dakpannen verwijderd moeten worden, komt er een kapel of een nokverhoging op het dak, waarna uiteraard ook de dakpannen weer teruggelegd moeten worden. Bij dit soort klussen moet je goed inplannen wie wat wanneer doet, anders loopt het hele project in het honderd.
3. Vergeet de gemeentelijke regelgeving niet
Veel klussers vergeten om een zogenoemde Omgevingsvergunning aan te vragen bij bepaalde verbouwingen. Ga je een grote dakkapel aan de voorzijde van je woning plaatsen, een nokverhoging aanbrengen of een uitbouw realiseren, dan is het aanvragen van een Omgevingsvergunning verplicht. Doe dit tijdig, minstens vier maand voor je aan je klus wilt beginnen!
4. Zorg voor de juiste veiligheidsmaatregelen
Veel mensen die thuis gaan klussen, realiseren zich niet welke risico’s dit met zich meebrengt. De meeste ongevallen in de bouwsector doen zich voor in en rond huis en worden vaak veroorzaakt door doe-het-zelvers die niet veilig werken. Laat elektrowerk bijvoorbeeld verzorgen door een erkende elektricien, zodat dit veilig gebeurt. Ga je thuis aan het slopen, zorg dan dat je veiligheidsschoenen draagt. En bij laswerk zet je natuurlijk gehoorbescherming op en een veiligheidsbril.
5. Vergeet niet om subsidie aan te vragen
Veel mensen die gaan verbouwen om hun woning duurzamer te maken, weten niet dat je voor verduurzaming klussen vaak subsidie kunt aanvragen bij de gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor het plaatsen van isolatieglas, zonnepanelen of als je je dak of vloer gaat isoleren. Controleer goed of je een vergoeding kunt krijgen, want dit scheelt al snel 20-30 procent aan kosten!